Europa bereikt mager akkoord om luchtvervuiling terug te dringen

Europa_aardbol
In de laatste uren van het Nederlands voorzitterschap van de EU is er toch nog een akkoord gesloten over het terugdringen van luchtvervuiling. “Beter iets dan niets, maar het zo veel beter gekund”, reageert Anne Knol.

Na jaren onderhandeling bereikten de Europese lidstaten overeenstemming over de mate waarin de uitstoot van schadelijke stoffen de komende jaren moet worden verminderd. “In vergelijking met het originele voorstel van de Europese Commissie is er weinig ambitie over. Daarom zullen er als dit voorstel wordt uitgevoerd in 2030 nog steeds meer dan 250.000 mensen jaarlijks sterven door luchtvervuiling”, aldus Anne

Industriebelangen boven gezondheid

De zogenaamde nationale emissieplafonds geven per stof en per land aan hoeveel vervuiling in totaal mag worden uitgestoten. Zo zijn er emissieplafonds voor fijnstof, stikstofoxiden en ammoniak. Het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben geprobeerd strengere richtlijnen in te voeren, maar die zijn ten onder gegaan aan het geweld van industriële en agrarische lobby vanuit verschillende lidstaten. Daardoor is methaan volledig geschrapt uit de richtlijn en zijn de ambities voor bijvoorbeeld ammoniakuitstoot en fijnstof sterk verwaterd. Ook zijn er allerlei mazen in de wet ingebouwd om toch onder de verplichtingen uit te kunnen komen. “Landen kiezen voor de vervuilingsbelangen van industrie en landbouw in plaats van de gezondheid van hun inwoners. Onbegrijpelijk”, vindt Anne Knol. Overigens overschrijdt Nederland al 5 jaar op rij het bestaande emissieplafond voor ammoniak.

Een akkoord is desondanks goed nieuws

Als het gisteren niet was gelukt tot een akkoord te komen, hadden nieuwe onderhandelingen mogelijk nog jaren geduurd. Anne Knol: “Daarom is het toch goed dat er in ieder geval een akkoord is. Maar omdat ware ambitie ontbreekt, betekent het vooral dat we in Nederland nog harder aan de bak moeten met nationaal beleid om ervoor te zorgen dat we gezonde lucht in kunnen ademen.”

 

Bron: https://milieudefensie.nl/luchtkwaliteit/nieuws/europa-bereikt-mager-akkoord-om-luchtvervuiling-terug-te-dringen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s