Helpt een heg naast de weg nou wel of niet tegen luchtvervuiling?

Uit nieuw Engels onderzoek zou blijken dat je met een combinatie van bomen en heggen veel luchtvervuiling tegen kunt gaan. Maar recent werd een vergelijkbare oplossing in Amsterdam nog geldverspilling genoemd. Hoe zit het nou echt?

 

Volgens Bert Heusinkveld, onderzoeker bij de Universiteit van Wageningen, heeft het weinig zin. Wil een groot park nog wel verschil maken, een heg – zo blijkt uit zijn eigen onderzoek – kan soms zelfs een negatief effect hebben. En dus moeten gemeentes volgens hem niet tonnen investeren in heggen, maar het probleem aanpakken bij de bron: de auto.

Helpt een heg naast de weg nou wel of niet tegen luchtvervuiling? 

Meer over het onderzoek van de Universiteit van Surrey vind je hier.

 

Bron: https://www.bnr.nl/podcast/wetenschap-vandaag/10365763/helpt-een-heg-naast-de-weg-nou-wel-of-niet-tegen-luchtvervuiling

2 gedachtes over “Helpt een heg naast de weg nou wel of niet tegen luchtvervuiling?

 1. Geweldig dat onderzoek uit Engeland. Er is ook onderzoek met gelijke conclusies uit andere landen!

  Hoe meer groen hoe beter. NASA en andere organisaties hebben ook veel gepubliceerd over hoe planten de lucht zuiveren. We hebben in Nederland nog heel veel te leren over het verbeteren van de lucht kwaliteit en niet te vergeten de algemene leef omgeving.

  Ik lees graag de onderzoeken van Bert Heusinkveld, waar hij kaan aantonen dat planten de lucht niet zuiveren.

  Op eerste oog lijkt er wel een economisch te zijn bij het hebben van groen: het verschaf werk en creëert banen. Ten tweede verbeterd het de leef kwaliteit natuur is leuker om naar te kijken dan een betonnen muur. Ten derde zou het een kans zijn om de biodiversiteit in Nederland te verbeteren. Ten vierde zal helpen met het water management; hoe meer groen hoe meer water er zal worden opgenomen bij regen val (Zie onderzoek NASA). En tenslotte zal de lucht kwaliteit verbeteren, niet verslechteren.

  Vracht schepen zijn een van de grootse vervuilers van de Nederlandse lucht kwaliteit. Zie ook documentaire https://www.freightened.com/the-film/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s