Over

Meetpunt Valkenburgerstraat
In 2015 beheren een aantal buurtbewoners en Milieudefensie een stikstofdioxide (NO2)meetpunt aan de Valkenburgerstraat. Dat is de straat naar de IJ-tunnel. Een van de meest vervuilde straten van Amsterdam kopte het Parool in maart. De straat is onderdeel van de Wibaut-as.

Na een jaar meetpunt Valkenburgerstraat ligt de gemiddelde Stikstofdioxide (NO2) boven de overeengekomen Europese norm van 40 μg/m³. De Wereldgezondheids-organisatie (WHO) vindt dat de norm veel te hoog is en adviseert een maximaal toegestane norm van 20 ug/m3.


Valkenburgerstraat en Anne Frankstraat
Na de oplevering van het wooncomplex Markenhoven op de VARA-strook in 1997 is de Valkenburgerstraat geherprofileerd. Van een meerbaansstraat is er bewust een 2 x 1 baansweg gemaakt. De tunnel van/naar het Mr. Visserplein werd gesloten.

In de loop van de tijd zijn er in de omgeving aanpassingen gemaakt in de verkeerstromen, die de Valkenburgerstraat en Anne Frankstraat extra belasten, zonder dat die straten daar voor bedoeld zijn. Dat betreft het herprofileren van het Mr Visserplein, de afsluiting van de Muiderstraat, weghalen van parkeerplaatsen in de Anne Frankstraat  zodat er een tweebaansweg ontstaat richting IJtunnel etc. Het laatste voorgenomen plan betreft het herinrichten van de Plantage Doklaan, zodat er (nog) meer bussen door de Anne Frankstraat kunnen.

De praktijk van het huidige beleid, namelijk het afsluiten van straten en gebieden in de aangrenzende buurten, veroorzaakt dat de Valkenburgerstraat en de Anne Frankstraat ALLE verkeersoverlast ALLEEN te verduren krijgt. Deze twee straten zijn ‘het kind van de rekening’. En er lijkt NIETS, maar dan ook NIETS tegenover te staan.

De buurtbewoners komen in actie. Deze website bericht daar over.


meetpuntmilieudef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s