Rechtszaak Milieudefensie

Woensdag 9 november ontving Milieudefensie de reactie van de landsadvocaat op hun dagvaarding voor gezonde lucht. De voornaamste boodschap van de landsadvocaat is: we zijn aan het verkeerde adres. Niet de rijksoverheid, maar de gemeenten en provincies zouden iets moeten doen aan de verbetering van de luchtkwaliteit.

Het is de wereld op zijn kop. Het kabinet heeft de afgelopen jaren beslissingen genomen die de luchtkwaliteit slechter maakten, zoals de snelheidsverhogingen op de snelwegen. En nu zouden de lagere overheden dit moeten oplossen? Een van de voorbeelden waarmee gemeentes dit zouden moeten doen, zo stelt de landsadvocaat, is door milieuzones in te stellen. Dat terwijl het kabinet het invoeren hiervan zo lastig mogelijk heeft gemaakt door bijvoorbeeld te weigeren een algemeen milieuzonebord in te stellen.

In het verweer verwijst de landsadvocaat naar de Monitoringsrapportage NSL 2016, een rapport over de luchtkwaliteit van Nederland, dat gisteren uitkwam. De normoverschrijdingen die in dit rapport staan, worden gebagatelliseerd in het verweerschrift. Omdat de lucht nog nooit zo schoon is geweest zouden deze niet relevant zijn.

 

Milieudefensie blijft erbij. De staat moet zo snel mogelijk zorgen dat we gezonde lucht in kunnen ademen. Het RIVM stelt dat in 2015 op ongeveer 1000 plaatsen de norm voor stikstofdioxide is overschreden. Ook wordt verwacht dat het aantal overschrijdingen voor fijnstof in 2020 zal toenemen ten opzichte van 2015. Dit laat zien dat de regering er nog lang niet is en dus niet achterover moet gaan leunen, laat staan haar verantwoordelijkheid af mag schuiven op lagere overheden.

Het volledige verweerschrift is nu te vinden op de website van Milieudefensie

Milieudefensie gaat nu samen met hun advocaat keihard aan de slag. Milieudefensie hoort binnenkort ook de datum van de zitting. Wordt vervolgd.

 

 

2 gedachtes over “Rechtszaak Milieudefensie

  1. Pingback: Handhavingsverzoek | Valkenburgerstraat

  2. Pingback: Europa in de Waag | Valkenburgerstraat

Plaats een reactie