Koffietijd: Nederland heeft de vieste lucht van Europa

12-1-2016 11-20-07
Klik op de foto voor de video.

Wist je dat de lucht boven een groot deel van Nederland het vieste is van heel Europa? Vooral boven de Randstad en Noord-Brabant is de lucht erg vervuild, dit bleek uit beelden van een meteosatelliet in 2014. Luchtvervuiling is helaas een onzichtbaar probleem. Dat maakt het niet minder belangrijk. Dit kan én moet veel beter!

Luchtverontreiniging in top 3 ziekte- en doodsoorzaken
Drukke wegen vol auto’s, ronkende scooters voor stoplichten en optrekkende vrachtwagens. Allemaal uitlaatgassen die je liever niet inademt. Verkeer is de belangrijkste oorzaak van vervuilde lucht. Deze lucht is erg slecht voor onze gezondheid.

Luchtverontreiniging staat in de top 3 van veroorzakers van ziekte en sterfte in Nederland, samen met roken en overgewicht. Door het inademen van vervuilde lucht heb je meer kans op ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. Kinderen en oudere mensen zijn hier extra kwetsbaar voor.

We voldoen in Nederland niet aan de Europese normen voor de luchtkwaliteit
Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Milieudefensie mensen bewust maken van de lucht die zij inademen en dat is heel erg belangrijk. Maar de overheid heeft ook een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland gezonde lucht in kan ademen. Dat betekent de grootste vervuilers aanpakken, meer investeren in gezonde alternatieven en bijvoorbeeld niet overal de maximumsnelheid verhogen.

Draag jij jouw steentje bij?
Al bijna 70.000 mensen hebben de petitie van Milieudefensie getekend om de regering op te roepen om onze luchtkwaliteit te verbeteren. Op 11 februari bieden ze de petitie aan op het Binnenhof in Den Haag. Je kan hem nog steeds tekenen op de website van Milieudefensie, klik dan hier! Als we allemaal ons steentje bijdragen, ademen we hopelijk binnenkort allemaal gezonde lucht in.

Bron: RTL gemist

Plaats een reactie